A
aplicación do mel por parte da humanidade está enraizada na historia dende as
culturas milenarias máis importantes ata a actualidade. O seu primeiro uso
coñécese na Idade de Pedra como alimento e como edulcorante natural, manténdose
como tal ata o inicio da produción industrial do zucre a partir da caña e a
remolacha, desbancando así en gran medida o seu consumo para tal uso.
A
evolución proporcionou outros usos para o mel. Así no antigo Exipto, por
exemplo, utilizábase dende hai 3.000 anos na curación de feridas, para facer
máscaras ou esculturas, mentres que no sector da perfumaría era apreciado para a
elaboración de aceites. Na vella Grecia, hai 2.350 anos
que Aristóteles empregaba o mel no tratamento de enfermidades do pulmón e corazón,
afeccións intestinais ou feridas, ademáis de ser usado como purgante. Pola sua
parte, na Roma de dous milenios atrás, Plinio e Galeno aplicábano como
antiséptico na desinfección de feridas e para tratar problemas dixestivos, así
como na elaboración de cosméticos.
Da importancia do mel da conta a súa presenza na Biblia e no Corán, recomendando o seu uso para a conservación da saúde e os alimentos.
Xa na Idade Media, no século XII, os médicos citan o mel como axente preventivo de enfermidades invernais, propiedades ás que se engade a súa capacidade afrodisíaca. A partir do século XVI a farmacopea adica un capítulo ao "mellitus" (xarope a base de mel e outras sustancias medicamentosas) e outro ao "ceratos" (unha mestura de cera e aceite para uso externo).
Pola sua banda derivados do mel como o própole, o pole e a xalea real comezan a utilizarse a partir do século XIX. Nesa primeira época, o própole tiña importancia como desinfectante, en tanto que o pole e xalea real suministrábanse aos enfermos para potenciar o seu sistema inmunolóxico.
A partir da Segunda Guerra Mundial, a introducción dos antibióticos provoca un importante decaemento do uso medicinal do mel. Na actualidade consúmese como alimento, como condimento alimentario e tamén como produto medicinal.
Máis información:
https://www.academiadefarmaciadearagon.es/docs/Documentos/Documento105.pdf
As albarizas son recintos circulares ou ovalados cerrados e de certa altura, dotadas dunha entrada que se cerraba mediante unha sinxela porta de madeira.
As albarizas estaban feitas con lascas que se recollían nos arredores.
A superficie interna ordenábase en largas e estreitas terrazas escalonadas onde se colocaban as colmeas.
Abundan na serra do Courel.
Albariza do vello Porta de entrada á albariza da granxa |
Albariza cuadrada con colmeas na zona de Vilatuxe |
Máquina de extracción do mel e colmea con tellado |
No hay comentarios:
Publicar un comentario