Explicación para o alumnado




TABLETAS DE CHOCOLATE CALDELAS
TABLETA DE CHOCOLATE DA CASA MUSEO


SEMENTES DE CACAO

MAZORCA DE CACAO

ÁRBORE DE CACAO

O nome científico desta árbore é  THEOBROMA CACAO que significa "alimento de los dioses". 
Conta a lenda que QUETZALCÓATL, Deus Tolteca da vida, roubou a árbore do cacao aos deuses, para facerlle un agasallo aos mortais e plantalo na terra.

É unha especie de folla perenne tropical.


A flor do cacao componse de 5 sépalos, 5 pétalos de cor blanco ou rosado cunha forma peculiar similar a un pequeno embudo, 5 estames e un pistilo. Posee un aroma doce e agradable.

O máis interesante desta flor é o seu proceso de polinización que a realiza un pequeno insecto de 2 mm que é atraído polo seu aroma.


MAZORCA DE CACAO

Cada mazorca de cacao ten entre 20 e 60 sementes. 
Necesitamos 500 sementes para producir 450 grs de chocolate.

No ano 1500 a.C., os Olmecas  de la Venta en  Tabasco, México foron os primeiros humanos en saborear,  en forma de bebida, as sementes do cacao que tostaban e mesturaban con auga e  engadíanlle especias, guindillas e herbas, dando como resultado unha bebida amarga. Este consumo estaba reservado ao emperador, aos nobles e aos guerreiros.

Os aztecas consumían a bebida do cacao antes dunha batalla, pois notaban que os facía máis fortes e enérxicos.
Tuvo tanto valor o cacao para a cultura azteca que chegou a ser moeda de cambio.

Cristóbal Colón foi o primeiro que tuvo contacto coa planta do cacao pero Hernán Cortés  acompañado de Fray Gerónimo de Aguilar os que enviaron  un cargamento de cacao a España.
Fray Gerónimo de Aguilar  envioulle as sementes ao abad do Monasterio de Piedra e aquí foi onde se elaborou o primeiro chocolate á taza incorporando azucre, canela e vainilla para facelo máis doce.


SACOS DE CACAO


DE ONDE PROCEDE O CACAO?



PASOS PARA A ELABORACIÓN DO CHOCOLATE:

1º. Tostar o cacao.


2º. Quitar a cáscara.


3º. Moer o cacao.


5º. Mezclar cos outros ingredientes:


6º. Refinar a masa.


7ºQuitarlle o aire  e aplanar.


8º.Enfríar.




O FRIGO FOI MERCADO NO ANO 1966 POR VALOR DE 52.000 PTS QUE EQUIVALEN A 313 € APROXIMADAMENTE. 
PAGÁRONSE AO CONTADO 15.000 PTS (90 €)   E  37.000 PTS  (223 €)  A PLAZOS.

No ano 1970, un mestre cobraba 3.000 pts ao mes aproximadamente que serían 20  € ao cambio.

9º Empapelar e repartir.


A FURGONETA FOI COMPRADA NO ANO 1969 E O PREZO FOI DE 205.648  PTS  (1.239 €)









VÍDEO DA ELABORACIÓN DO CHOCOLATE   empeza no minuto 6:33
O vídeo empeza no minuto 2:24


MÁQUINA EXTRACTORA DE MANTEIGA DE CACAO.


Casa Museo do Chocolate.


A FAMILIA CHOCOLATEIRA.








No hay comentarios:

Publicar un comentario